Βελονισμός: Θεραπεία και Πρόληψη με την Εμπειρία Αιώνων

"Κάλλιον προλαμβάνειν Ή θεραπεύειν" μία Ιπποκρατική ρήση που βρίσκει την εφαρμογή της και στο βελονισμό δείχνοντας ίσως τη παγκοσμιότητα της ανθρώπινης σκέψης πέρα από σύνορα και πολιτισμούς και την προσπάθεια του ανθρώπου για διατήρηση της καλής υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού.

Έχοντας τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα με μια ιστορία 2.500 και πλέον ετών, ο Βελονισμός αναπτύσσεται παράλληλα με το φιλοσοφικό υπόστρωμα της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής περίπου το 450 π.Χ.

Η Θεωρία του Yin και του Yang, η Θεωρία των 5 Στοιχείων, η Φωτιά, το Μέταλλο, η Γη, το Ξύλο και το Νερό γίνονται κατανοητά από τους γιατρούς.

Τα εφαρμόζουν στην καθημερινή ιατρική πράξη σε μια προσπάθεια κατανόησης του κόσμου σαν ένα ενεργειακό σύνολο απόλυτης και αρμονικής ισορροπίας δυνάμεων.

Στον δυτικό κόσμο έχει πλέον καθιερωθεί ως συμπληρωματική ιατρική μέθοδος, αλλά και σαν αναγνωρισμένη ιατρική  τεχνική από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  W.H.O. για περισσότερες από 40 παθήσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είναι σχεδόν απαγορευτική (για παράδειγμα η Υπερέμεση Κύησης στο Ά τρίμηνο).

Σε όλο και περισσότερες χώρες διεξάγονται μεγάλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα τού βελονισμού για ποικίλες παθήσεις.

Καταλήγουν τις περισσότερες φορές ότι πρόκειται για απόλυτα ασφαλή θεραπεία που πρακτικά στερείται παρενεργειών, και είτε σαν αποκλειστική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, ή άλλες παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής,  τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση παθήσεων είναι εξαιρετικά.

Έτσι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία,  οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, κ.λπ. οι ετήσιες πράξεις βελονισμού αυξάνονται συνεχώς και ο βελονισμός εντάσσεται στην αντιμετώπιση παθήσεων μέσα στα νοσοκομεία.

Στην χώρα μας εφαρμόζεται τόσο ιδιωτικά όσο και σε πολλά ιατρεία πόνου νοσοκομείων.

Οι ενδείξεις λοιπόν τού βελονισμού είναι για παθήσεις αναπνευστικού, όπως ρινίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες, νευρολογικά νοσήματα, όπως κεφαλαλγίες, νευραλγίες καθώς και μυοσκελετικές παθήσεις, για παράδειγμα αυχενικό σύνδρομο, αρθρίτιδες, οσφυαλγία, καθώς και γυναικολογικά νοσήματα όπως πόνοι περιόδου, πολυκυστικές ωοθήκες, μεταεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο, υπερέμεση κύησης αλλά και υπογονιμότητα.

Φυσικά σαν μια άριστη μέθοδος αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού, ο βελονισμός είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα στην προσπάθεια θεραπείας ασθενειών που προκύπτουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Άγχος,  αϋπνία,  συναισθηματικές διαταραχές ανταποκρίνονται εξαιρετικά στη μέθοδο του βελονισμού. 

Θεαματικά είναι και τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Ο βελονισμός δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες να ακολουθήσει το σώμα μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να αντιληφθεί το αίσθημα της πείνας κι έτσι  να  επέλθει απώλεια κιλών αλλά κυρίως λίπους σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς οργανική επιβάρυνση.

Τέλος σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρει ο βελονισμός στη προσπάθεια διακοπής καπνίσματος.

Με ποσοστά επιτυχίας άνω του 80% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από αυτή την βλαβερή συνήθεια και μάλιστα χωρίς παρενέργειες αλλά και χωρίς να τον απασχολεί η αύξηση του βάρους του.

Είτε λοιπόν για πρόληψη, είτε για θεραπεία, ο βελονισμός αποτελεί μια τεκμηριωμένη ιατρική μέθοδο που μπορεί να δώσει λύσεις και σε συνδυασμό με την κλασική ιατρική για την επίτευξη καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ασθενείς να ξεχνούν ότι ο βελονισμός είναι μία ιατρική πράξη και εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία.

Ο καθένας μας θα πρέπει να εμπιστεύεται το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, σε ειδικούς και πουθενά αλλού. 

Χιλιάδες χρόνια γνώσης και εμπειρίας συναντούν την σύγχρονη ιατρική και ο συνδυασμός τους με την σωστή εφαρμογή του βελονισμού έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 
 
 

Ενημερωτικό δελτίο

Ακολουθήστε μας

facebook atwitter agplus a